Mercis szakemberekre vadászik a BMW

2023 jún 19
Megosztás

Nagyszabású plakátkampányba kezdett a Debrecenben gyárat építő BMW Kecskeméten, azért itt jelentősebb a munkaerő propagandájuk, mert a Mercedes gyárból adódón a hírös város és környékén több az autógyártásban jártas szakember, mint más hazai városokban.

A több mint 400 hektárnyi területen elterülő üzem a tervek szerint 2025-ben kezdi meg a termelést, mintegy 1500 munkavállalóval. A BMW a Mercedeshez hasonlóan nagy hangsúlyt fektet az elektromos autózásra.  A 2022 novemberében bejelentett, 500 munkahelyet teremtő akkumulátor-összeszerelő üzem építési munkálatai is a tervek szerint haladnak, már állnak az épület vázát adó oszlopok. Ebben az csarnokban szerelik majd össze a BMW Group hatodik generációs akkumulátorcelláit, amelyek később az autók padlólemezébe kerülnek. A debreceni gyár indulásával egy időben gördül le a gyártósorról a tisztán elektromos meghajtású NEUE KLASSE első modellje is.

Nem kommentálják a versenytárs magatartását

Bár a Mercedes kétségkívül jó munkaadó, a filozófia, a csapszellem mellett azonban sokaknál mégiscsak a pénz a döntő szempont, vannak, akik feladják a kecskeméti fészküket és átteszik azt Debrecenbe. Az eredményről nincs pontos információnk. Néhány informátorunk szerint kétségtelen, vannak, akik elcsábultak, de nem olyan sokan, mint azt gondolnánk, illetve, nem annyian, mint azt a BMW szerette volna. Egy másik szakember, akit szintén megkörnyékeztek a BMW fejvadászai, csak annyit mondott lapunknak, aki elmegy, lelke rajta, de ő Mercedes-es volt és az is marad. 

Az ilyen hozzáálláson pedig nem fog a béremelés ajánlata. 

Megkérdeztük a Mercedes kommunikációs osztályát is, hogy mit szólnak a BMW állást ajánló kampányához, de a megértésünket kérték: nem kommentálják a versenytársuk tevékenységét.

A Mercedes az egyik legnagyobb és legstabilabb munkaadó

Megkérdeztük azt is, hogy a BMW hazai terjeszkedése mennyiben érinti a Mercedes Kecskeméti gyárának a folytonosságát, mekkora mértékű az elvándorlás, továbbá tudják e tartani a fejlesztési ütemtervüket és milyen eszközökkel próbálják maradásra bírni a szakembereiket.

Elmondták: a Mercedes-Benz kecskeméti gyára Magyarország egyik legnagyobb és legstabilabb munkaadója, és a folyamatos beruházásoknak köszönhetően az is marad.

A vállalatot a Randstad nagyszabású, országos felmérése során az elmúlt 10 évben a legtöbb TOP3-as helyezést elért munkáltatónak hirdette ki, és ismét elnyerte a legvonzóbb magyarországi autóipari munkáltató címet.

Hozzátették: a belső munkavállalói elégedettségi felméréseink is megerősítik, hogy kollégáink szívesen dolgoznak nálunk. Vonzó csomagot, stabil foglalkoztatási és pénzügyi tervezhetőséget kínálunk, és családbarát munkahely vagyunk.

A Mercedes-Benz számára fontos a munkatársak elégedettsége, ezért már a kezdetektől fogva belső fejlődési lehetőségeket, nyelvtanfolyamokat, egészségügyi szűréseket és sportolási lehetőségeket is kínálunk. A gyár közelében saját bölcsődét és óvodát is működtetünk.

Hangsúlyozták: az e-mobilitás területén úttörők vagyunk az első magyarországi sorozatgyártású, tisztán elektromos autóval, az EQB-vel, és a folyamatban lévő gyárbővítésünkre való tekintettel nem túlzás azt állítani, hogy Kecskeméten továbbra is történelmet írunk. Ez fontos tényező az új munkatársak (vagy jelentkezők) szempontjából, hiszen mind a meglévő, mind az új munkatársak számára nagyszerű perspektívákat tudunk kínálni.

Ettől az évtől kezdve - a gyárbővítéssel összefüggésben- folyamatos az új alkalmazottak felvétele és képesítése.

Ez a folyamat intenzív álláshirdetésekkel zajlik a közterületen, online felületeken és a nyomtatott sajtóban egyaránt. Ma a vállalat közel 5000 embert foglalkoztat.

Az új épületek építési munkálatai az év végére fejeződnek be, míg a meglévő üzemben az MMA modellcsalád gyártásához szükséges átalakítási munkálatok az év folyamán zajlanak. A Mercedes-Benz hosszú távú terveket követ a magyarországi gyárral, és ezzel a beruházással a jövőbeni gyártási portfólió fejlesztését is biztosítja.