Nem kell senkinek a kereki fantomfeldolgozó

2023 jún 22
Megosztás

Nem érkezett ajánlat a kerekegyházi élelmiszer-ipari feldolgozó, a Hírös Vital “fa” Zrt. ingatlanjaira, amelyeket 9 milliárd 315 millió forintért hirdetett meg  a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. 

Mint ismert: B. Ede Közép-Európa legnagyobb élelmiszer-feldolgozóját álmodta meg Kerekegyháza mellé. Működés és termelés helyett 2020-ban letartóztatták a cég több más vezetőjével együtt. A vád ellenük bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények.  A feldolgozó mintegy 7 milliárd forint költségvetési forrást kapott a létrehozására és a Piarista Rend Magyar Tartománya is a projekt részese volt. Ahhoz, hogy a Hírös-Vital “fa” Zrt. az állami támogatást megkapja a Piarista Rend Magyar Tartománya egy színlelt, több mint 5 milliárdos kölcsönszerződéssel nyújtott fedezetet.

A vád szerint a bűnszervezetben érintett vádlottak költségvetést károsító bűncselekmények sorozatos és folyamatos jelleggel történő elkövetése céljából 2017-től kezdődően az elkövetésbe bevont cégek színlelt üzleti kapcsolatrendszerén, fiktív számlázási láncolatán alapuló bűnszervezetet hoztak létre. 

A per jelenleg is zajlik a Kecskeméti Törvényszéken.

Az ingatlanon jelzálogbejegyzése van a Piarista Rend Magyar Tartományának 4 milliárd forint és járuléka erejéig, valamint a támogatási kölcsönt folyósító Külgazdasági és  Külügyminisztériumnak 8 milliárd 453 millió 449 ezer 200 forint erejéig.

A sorban áll a pénzéért a VER-BAU Építőipari Kft.-is, amely jogerősen pert nyert a Hírös-Vital “fa” Zrt. ellen.

A kérdés, hogy vajon kit és mennyiért érdekelhet majd néhány üres óriásdoboz a homokon.