Projektismertető rendezvény a BÁCSVÍZ Zrt.-nél

2023 júl 12
Megosztás

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Ballószög Nagyközség Önkormányzata és a BÁCSVÍZ Zrt. konzorciumi megállapodásukat követően sikeresen pályázott és kötött Támogatási  Szerződést KEHOP-2.1.11-21-2022-00015 kódszámú „Vízveszteség csökkentés,  víziközműszolgáltatás energiahatékonyságának növelése Kecskemét és Ballószög településeken”  elnevezésű projekt megvalósítására. A projekt tervezett összköltsége 1,836 milliárd forint. Az európai  uniós forrásból megítélt, vissza nem térítendő támogatás összege 1,285 milliárd forint. 

 A projekt eddig megvalósított elemeit és a fejlesztések részleteit bemutató rendezvényt július 12-én  tartotta meg a BÁCSVÍZ Zrt. a kecskeméti Üzemirányító központjában. 

Az ünnepélyes  rendezvény résztvevőit Kurdi Viktor, a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntötte, majd azt követően Varga Csaba, a Duna Aszfalt Zrt. területi igazgatója ismertette a projekt fázisait, a kivitelező szempontjából. A jelenlevők egyebek mellett megtudhatták, hogy a projekt megvalósítása az ütemezés szerint halad, és hogy a 2023. október 30-i megvalósítási határidő betartását akadályozó körülmény jelenleg nem áll fenn.  

Megtisztelte jelenlétével a programot V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára is, aki nemcsak a projekttel, hanem a víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos gondolatait is megosztotta a jelenlevőkkel. 

A projektben konzorciumi tagként résztvevő Kecskemét Megyei Jogú Város képviseletében pedig Gaál József alpolgármester, egyben a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szólalt fel. 

Az eseményen elhangzott: a tervezett beavatkozások elsődleges célja az érintett területet ellátó vízellátó hálózat olyan jellegű fejlesztése, amely növeli a vízellátás biztonságát, javítja az ellátás színvonalát, további cél még az energiahatékonyság javítása. A beavatkozások elősegítik a fenntartható üzemeltetést, csökkentik a csőtörések számát, és a vízveszteséget a fejlesztéssel érintett vezetékszakaszon, valamint biztosítják a vízellátás energiahatékonyságának növelését. 

A projekt tervezett fejlesztései a KEHOP 2.1.11 kódszámú „Felhívás víziközmű hálózatok átalakítására, hatékonyságnövelő fejlesztésére, víziközmű rendszerek műszaki állapotának felmérésére, problémák feltárására” tárgyú pályázati felhívás 2. célterületéhez, azon belül is az alábbi támogatható tevékenységekhez illeszkedik: 

- vízveszteség csökkentés legalább 10 százalékponttal, 

- víziközműszolgáltatás energiahatékonyságának növelése, nem megfelelő hatásfokú szivattyúk cseréje, az energiahatékonyság növeléséhez hozzájáruló technológiához közvetlenül kapcsolódó elemek, 

- irányítási rendszerek telepítése, korszerűsítése, 

- hálózatrekonstrukció a projekt összköltségének 20%-át nem meghaladó mértékben. A tervezett fejlesztések Kecskemét városában 2 ellátási körzetben 3 szakaszban, a Kecskeméti I. számú vízműtelepen, valamint Ballószög településen valósulnak meg. 

A projekt elemeiről, az érintett hálózatszakaszokról, illetve a fejlesztések részleteiről bővebb információt a www.bacsviz.hu oldalon olvashatnak, a Pályázatok menüpontban.