Újra ölt az egykori rendőrgyilkos

2023 júl 6
Megosztás

A Soós-banda tagjaként többek közt rendőr sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt korábban életfogytig tartó fegyház büntetésre ítélt, jelenleg 64 éves elkövető ellen újabb emberölése miatt a Fővárosi Főügyészség 2021 májusában emelt vádat.

A Fővárosi Törvényszék 2022. november 15-én kihirdetett ítéletével a terheltet bűnösnek mondta ki különös kegyetlenséggel és különös visszaesőként elkövetett emberölés bűntettében és őt életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyben a feltételes szabadságra bocsátásból kizárta.

Az ítéleti tényállás szerint a terhelt korábbi büntetéséből történt feltételes szabadságra bocsátása ideje alatt hajléktalan életmódot folytatott Budapesten. 2008. augusztus 10-én este egy XII. kerületi kiserdőben együtt vacsorázott egy másik hajléktalan férfival, amelynek során konfliktus alakult ki köztük, ezért az elkövető égésgyorsító folyadékkal öntötte le a sértettet, majd annak ruházatát meggyújtotta és a helyszínről a közelben parkoló gépkocsijához távozott. 

A sértett testfelületének mintegy 92 százaléka súlyos égési sérüléseket szenvedett, hosszú perceken keresztül égett, majd röviddel a kórházba szállítását követően belehalt sérüléseibe.

A tűzesetet követően büntetőeljárás nem indult, a bűncselekményről évekkel később szerzett tudomást a hatóság.

Az elsőfokú ítélet ellen az elkövető és védője bizonyítottság hiányában történő felmentésért fellebbezett, amelynek elutasítását kezdeményezte a másodfokú eljárásban a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

A Fővárosi Ítélőtábla 2023. július 5. napján kihirdetett ügydöntő határozatával az elsőfokú ítéletet érdemileg helybenhagyta, így az elkövető élete hátralévő részét büntetés-végrehajtási intézetben fogja tölteni.

Fiatal kora miatt úszta meg a bitófát

N. István 1979-ben ismerkedett meg az akkor már több - akkor még felderítetlen - gyilkosságért felelős Soóssal, amikor együtt dolgoztak sofőrként az István kórházban. N. István két egykori társát a bíróság kötél általi halálra ítélte, a most letartoztatott férfi - aki azért úszta meg a bitófát, mert a tett elkövetésének idején nem töltötte be a 20. életévét - pedig 2000-ben feltételes kedvezménnyel szabadult a büntetéséből. Ezt követően, 2007-ben vagyon elleni bűncselekményeket követett el, melyek miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

N. István 2017 őszéig Tarnaszentmiklóson lakott akkori élettársával, akivel közösen nevelték két kiskorú gyermeküket, egy fiút és egy lányt.

Az apa a gyanú szerint az ő sérelmükre követte el a szexuális bűncselekményeket, heti rendszerességgel, a falu egy lakatlan, romos házában.

A férfi az élettársi kapcsolat felbomlása után Győr-Moson-Sopron megyébe költözött, ott fogták el; gyerekeit 2018. áprilisától nevelőszülőknél helyezték el.

A férfit letartóztatták és a börtönben elszólta magát zárkatársai előtt, akik később elmondták a nyomozóknak, hogy a Kútvölgyi kórház melletti kiserdőben  nem vétlen tűz keletkezett, hanem N. István gyújtotta fel a hajléktalan alkalmi ismerősét.